Uusi ajokorttilaki voimaan 1.7.2018

Tiedote oppilaille 21. kesäkuuta 2018

Ajokorttilaki uudistuu 1.7.2018 (1.luokan ajokortit: AM, A, B)

Ajokorttilaki ja kuljettajantutkinto uudistuu 1.7.2018. Uudistuksen myötä pakollisen opetuksen määrä vähenee ja tutkinnon merkitys kasvaa. Jatkossa tie ajokortin saamiseksi on yksilöllisemmin valittavissa.

Ajokorttilakiin tulossa olevien muutosten lisäksi säädöskokonaisuuteen kuuluvat valtioneuvoston ajokorttiasetus ja ajokorttilain nojalla annettavat Trafin määräykset.

Pakollisen ajokorttiopetuksen määrät muuttuvat 1.7.2018 alkaen:

Kaikki ensimmäistä ajokorttia suorittavat:

  • 4 tunnin teoriakoulutus liikenteen perusteista (EAS)
  • mopon, mopoauton ja traktorin ajokortin suorittamiseksi ei vaadita muuta pakollista koulutusta tai opetusta, mutta on suositeltavaa. Meiltä löydät sopivat pakettivaihtoehdot.

Henkilöauton ajokorttia suorittavat lisäksi:

  • ajo-opetusta vähintään 10 tuntia
  • riskientunnistamiskoulutus (RTK) 8 tuntia; 4h teoriaa ja 4h ajoa

Ensimmäistä moottoripyöräkorttia suorittavat:

  • ajo-opetusta vähintään 5 tuntia

 

Jos olet aloittanut tai aloitat ajokortin suorittamisen ennen 1.7.2018, sinua koskevat siirtymäsäännökset:

Lakimuutoksen jälkeen henkilöauton ajokortin suorittamiseen kuuluu pakollinen 8 tunnin riskientunnistamiskoulutus. Koulutus suoritetaan autokoulussa. Riskientunnistamiskoulutus (RTK) on oltava suoritettuna, kun ajokoe on 1.7.2018 jälkeen. Käytännössä koulutus kannattaa käydä juuri ennen kuljettajantutkintoa, kun muu harjoittelu ja opetus on jo saatu päätökseen.

RTK: 4 tuntia teoriaopetusta ja 4 tuntia ajo-opetusta, joka voidaan osin antaa myös simulaattorilla (esim. pimeänajo). Tarkemmat sisällöt saadaan, kun valtioneuvoston ajokorttiasetus ja Trafin määräykset valmistuvat. Tämä tulee vaikuttaa ajokorttisi lopulliseen hintaan.  Tämän hetkiset hinnat EIVÄT sisällä riskientunnistamiskoulutusta.

 

Ajokortti saatu ennen 1.7.2018:

Jos olet jo suorittanut henkilöauton ajokortin, mutta et ole vielä käynyt harjoittelu- ja syventävän vaiheen opetusta, tulee sinun suorittaa 1.7.2018 jälkeen nämä vaiheet osallistumalla riskientunnistamiskoulutuk-seen.

RTK -koulutus suositellaan suoritettavaksi siinä vaiheessa, kun ajokokemusta on jo kertynyt liikenteessä ja auton käsittely- ja hallintataidot sekä liikenteessä toimiminen ovat hyvin hallinnassa, kuitenkin kahden vuoden sisällä kortin saannista.

Lisätietoja www.trafi.fi, www.ajokortti-info.fi ja tietenkin autokoulun toimistosta 😊

Autokoulu Strada Oy